Waarom we gelukkiger worden van ervaringen dan van dingen

Een nog grotere auto, een nog mooier huis. Je zou denken dat je daar toch echt gelukkiger van wordt. Maar meer spullen bezitten maakt je niet altijd gelukkiger, blijkt uit psychologisch onderzoek. De Amerikaanse wetenschapper Andrew Christopher ontdekte dat je juist ongelukkiger wordt van steeds meer dingen willen hebben. In onderstaand artikel op goedgevoel.be staat beschreven hoe je daarentegen wel gelukkiger wordt van ervaringen, zoals een optreden, festival of vakantie.

Ook interessant om te lezen over het steeds maar meer vergaren van spullen is het artikel over ‘stuffocation’ dat gaat over ‘living more with less’.

Dit is waarom je beter geld spendeert aan ervaringen dan aan een nieuwe outfit

Ons grootste doel in het leven? Gelukkig worden. En hoewel geld niet echt gelukkig maakt, kan het ons wel een eindje op weg helpen. Niet door het uit te geven aan de laatste trends of een gloednieuw paar schoenen (al is dat ook perfect verantwoord), maar wel door een vakantie of een dagje weg te boeken.

Op het eerste zicht lijkt het misschien logisch dat je gelukkiger wordt van materiële zaken, dat paar schoenen blijft immers eeuwig (of toch op z’n minst een paar jaar) in je kleerkast. Niets is echter minder waar. Volgens recent onderzoek zouden we namelijk veel gelukkiger worden van ervaringen, zoals een optreden, een festival of een vakantie.

Gewenningsprobleem
“Eén van de grootste vijanden van geluk is gewenning,” vertelt dokter in de psychologie Thomas Gilovich. “We kopen dingen die ons gelukkig zouden moeten maken en slagen daar ook in, maar dat geluk is van korte duur. Nieuwe dingen zijn in het begin wel spannend en leuk, maar al snel treedt er gewenning op en is ook het gelukzalige gevoel voorbij.” In plaats van een nieuwe iPhone of de laatste BMW te kopen, geef je je geld dus beter uit aan ervaringen zoals tentoonstellingen, een hobby of reizen.

Gilovichs ontdekking leidde tot de synthese dat geld inderdaad gelukkig maakt, maar enkel tot op een bepaald punt. Om tot deze conclusie te komen, werd een onderzoek uitgevoerd waarin aan verschillende mensen gevraagd werd om te rapporteren hoe gelukkig ze zich voelden bij bepaalde materiële dingen en ervaringen. In het begin was dat geluk overal hetzelfde, maar na verloop van tijd ging de tevredenheid met de materiële spullen naar beneden, terwijl het genoegen bij de ervaringen juist omhoog ging.

Deel van onze identiteit
Het probleem zit vooral in de voortdurende aanwezigheid van materiële spullen. Ze zijn steeds present, waardoor je er sneller aan went. De aankoop raakt op de achtergrond en wordt zo steeds normaler. Ervaringen daarentegen winnen aan belang en gaan een deel van onze identiteit uitmaken. “Onze ervaringen zijn een groter deel van wie we zijn dan onze materiële bezittingen,” verklaart Gilovich het fenomeen. “Je kan gehecht zijn aan je spullen, maar ze zijn geen integraal deel van wie je bent, ervaringen wél.”

Een andere studie van Gilovich toonde aan dat zelfs negatieve ervaringen een positieve eindnoot hebben. Wanneer we de kans hebben om over zulke gebeurtenissen te praten gaat de beoordeling van de ervaring omhoog. Dit heeft te maken met het feit dat een stressvolle of enge situatie uit het verleden later een grappig verhaal kan worden om aan anderen te vertellen, of je iets wordt waar je op kan terugkijken als een belangrijke leermoment.

(Door: Sophie Vereycken)

Bron: Klik hier

Advertenties