Maakt vakantie gelukkig?

Nu het grootste deel van Nederland al op vakantie is of in de komende weken op vakantie gaat, is het misschien aardig om eens te kijken of en in welke mate we gelukkig worden van vakantie. In een berichtje dat een aantal jaren geleden op nu.nl stond wordt verwezen naar onderzoek van Jeroen Nawijn naar de geluksbeleving van mensen voor en tijdens de vakantie. 

‘Vakantie zit vol met stress en geluk’

Het onderzoek werd gedaan door Jeroen Nawijn, docent aan de NHTV in Breda en tevens onderzoeker naar geluksbeleving aan de Erasmus Universiteit.

Volgens Nawijn worden heel wat mensen gelukkig van vakantie, maar zit er in de reis en de voorbereiding een hoop stress.

Het gelukkige gevoel hangt vooral samen met het reisgezelschap. Op vakantie met vrienden of familie levert veel meer pret op dan een groepsreis met onbekenden. Om reisstress te voorkomen raadt de onderzoeker vakantiegangers aan om een verre reis in etappes te ondernemen.

Vakantieduur

De lengte van de vakantie is overigens niet van belang voor het geluksgevoel en het nagenieten. Een reis van drie dagen kan net zoveel geluk opleveren als een maand vakantie. De vakantieganger zou beter twee keer twee weken weg kunnen gaan dan één keer vier weken. Het plezier is van hetzelfde niveau en je geniet twee keer na.

Geluksmomentjes

Om zoveel mogelijk te kunnen nagenieten van de vakantie raadt Nawijn mensen aan om minstens één opmerkelijke activiteit te ondernemen. Daar op terugblikken levert ook ver nadat de vakantie is afgelopen weer kleine geluksmomentjes op.

Nawijn doet de onderzoeken om zo een beter inzicht te krijgen in wat mensen gelukkig maakt. Ook de toeristenindustrie kan dankzij de onderzoeken hun producten aanpassen aan de resultaten.

Bron: Klik hier
Advertenties