Meer loslaten voor een gelukkiger leven

Op de site van justbeyou.nl staat een leuk en leerzaam artikel voor de control freaks onder ons. Die behoefte om controle over alles (of in ieder geval zo veel mogelijk) te willen houden heeft er vaak mee te maken dat je het allemaal perfect wilt doen en bang bent om fouten te maken. Lees hieronder een aantal tips en oefeningen om meer los te laten en vrijer en gelukkiger te leven. 

Loslaten, hoe doe je dat dan?

Controlfreak

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik geef het gewoon eerlijk toe: af en toe (ahum) vertoon ik verdacht veel trekjes van een hard-core-controlfreak. En ik kan er wel wat psychologie van de koude grond op las laten, maar ik hou het er maar even op dat ik het allemaal graag, en voor iedereen, goed wil doen. In die zin denk ik zelf dat de neiging tot controle uitoefenen en perfectionisme wel zusjes van elkaar zijn.

Remedie bij controleren = loslaten

En daarbij ben ik ook nog eens zo eigenwijs, dat ik meestal denk dat ik ook de beste methode, denkwijze, volgorde, overzicht, manier, kennis etc. heb voor de betreffende situatie. Lastig. Voor mijn omgeving, maar vooral voor mijzelf. Bakken met energie kost die zelf gecreëerde verantwoordelijkheid. En zoals dat met alles gaat waarin je doorslaat, dat gaat tegen je werken. De enige remedie bij doorslaan is dan ook het totaal tegenovergestelde omarmen. Daar zit de verlossing. De remedie bij controleren = loslaten.

Loslaten is vertrouwen

En loslaten betekent niet letterlijk ‘je handen ervan af trekken’. Loslaten heeft alles te maken met vertrouwen. Andersom geldt dus ook dat controleren gebaseerd is op angst. En niemand wil leven op basis van angst, toch? Je hebt dus veel te winnen als je gaat leven vanuit vertrouwen. Onderstaande tekst kwam ik tegen op internet, helaas kan ik de bron niet meer traceren. Maar de tekst is zo treffend dat ik deze met jou wil delen.

Loslaten

Loslaten betekent niet, je niet meer betrokken voelen.
Maar ik kan het niet voor een ander doen.
Loslaten is, niet mijzelf losmaken.
Maar het besef dat ik een ander niet kan besturen.
Loslaten is, niet een ander wat toestaan.
Maar hem laten leren door ervaren.
Loslaten is, machteloos toegeven.
Want het resultaat is niet van mij afhankelijk,
Loslaten is, niet een ander willen veranderen of hem/haar de schuld geven.
Maar het beste van mijzelf te maken.
Loslaten is: niet meer zorgen voor.
Maar zorg hebben om.
Loslaten betekent: niet meer vasthouden.
Maar steunen.
Loslaten is, niet oordelen.
Maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.
Loslaten betekent niet meer alles willen regelen.
Maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.
Loslaten betekent niet ontkennen.
Maar aanvaarden.
Loslaten betekent, niet langer willen scheiden of twisten.
Maar eigen tekortkomingen zoeken en verbeteren.
Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten.|
Maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.
Loslaten is niet iedereen bekritiseren en veroordelen.
Maar proberen te worden waarvan ik droom.
Loslaten is niet het verleden betreuren.
Maar groeien en leven naar de toekomst.
Loslaten is minder angst en meer liefhebben.

Mooi he? Maar hoe doe je dat dan, loslaten?

Tips voor loslaten

Hieronder een paar tips, die je misschien kunnen helpen om het ingesleten patroon van controleren, of terugkerende negatieve gedachten en gevoelens, te doorbreken en te oefenen in toelaten.

  • Word je bewust van je gedachten. Dat is je controle centrum. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Niet in discussie gaan met jezelf, niet relativeren, gewoon luisteren naar je gedachten en ze opschrijven.
  • Lees terug wat je hebt opgeschreven. Shocking? Dat is dus wat er in je hoofd allemaal gebeurt. Het zijn deze gedachten en gevoelens die (onbewust) je leven beheersen.
  • Bedenk dat het geen zin heeft om je boos of verdrietig te blijven voelen over dingen en situaties waar je geen invloed (meer) op hebt. Hoe meer aandacht je ze blijft geven hoe meer ze zich zullen verankeren in je bewustzijn. Erken ze, maar als ‘oud zeer’ het is niet meer van ‘nu’.
  • Vervolgens ga je kiezen: wat wil ik loslaten? Of zoals Tolle zegt: ‘welk deel van mijn pijnlichaam wil ik uithongeren?’ Ben een beetje mild voor jezelf. Geef je zelf de tijd, doe het stap voor stap, issue voor issue.
  • Als je weet wat je los wilt laten is het een kwestie van experimenteren, zoeken naar de manier die voor jou het beste werkt.

Een paar oefeningen die je kunt proberen

  • Laat de gedachten/gevoelens onder de douche, in het zwembad of in je bubbelbad letterlijk van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je schoon en licht. Water heeft letterlijk fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. En elke gedachte of elk gevoel bestaat uit trilling, energie.
  • Vraag jezelf: wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel? Helpt het me verder? Wat levert het me op? Als het niets positiefs is, kun je de gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds.
  • Verzet je gedachten. Denk aan iets leuks, ga naar buiten, onderneem iets nieuws, ga wat doen. Ben opmerkzaam, herken het als zo’n negatieve gedachte de kop op steekt, maar blijf er niet in hangen. Elimineer het bij de wortel.
  • Doe een visualisatie oefening. Beeld je in dat de gedachten of gevoelens die je los wilt laten als zandzakken op je schouders liggen. Adem een keer diep in, verzamel je moed en laat het zand, met het uitademen, uit de zakken glijden. Laat het naast je neervallen en loop ervan weg.

Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren, probeer gewoon. Het belangrijkste is dat je leert herkennen wanneer je ‘vast’ zit in iets wat met loslaten gebaat is en daarnaar handelt. Dat je niet leeft vanuit angst maar vanuit vertrouwen. Dat je leert dat jouw bijdrage fijn is, maar dat je niet alles zelf en in je eentje hoeft te doen. Het levert je een lichter leven op. Met een heleboel energie voor alle positieve dingen in je leven die er voor jou toe doen. Ik wens je veel succes met loslaten en laat me je aanvullende tips zeker weten, want ik kan ze ook nog goed gebruiken!

Hoe laat jij los?

Bron: Klik hier

Advertenties