Hoe krijg je (meer) plezier in je werk

Hoe leuk je baan ook is, er zullen altijd momenten zijn dat je het meer of minder naar je zin hebt. Als je een langere periode met minder plezier naar je werk gaat, is het goed om te onderzoeken wat er aan de hand is en wat je er mogelijk aan kunt doen. Onderstaand artikel kan je hier bij helpen. 

Hoe krijg je weer lol in je werk

Je hebt een baan, misschien wel een goede baan in de ogen van veel mensen, maar je gaat niet (meer) met plezier naar je werk. Een andere baan zoeken vind je geen optie. Misschien omdat je al zoveel banen hebt gehad. Misschien omdat je vanwege de economische omstandigheden het niet verstandig vindt om je vaste baan op te zeggen voor een nieuwe baan waar je een jaarcontract krijgt aangeboden. Misschien omdat je inmiddels een leeftijd hebt bereikt waarop het wisselen van baan niet zo eenvoudig meer is. Misschien zit je met gouden ketenen vast aan je huidige baan en zou je er financieel altijd op achteruit gaan in een nieuwe baan.

Blijven zitten waar je zit

Hoe dan ook blijven zitten waar je zit lijkt voor jou de enige oplossing. Maar het laat je niet los. Je leest over mensen die hun passie volgen. Je leest over mensen die alles verkopen en heel minimalistisch gaan leven van hun spaargeld en giften. Je koopt iedere maand een staatslot in de hoop dat dat je uit je baan zal verlossen. Je leest over mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt. En je zou zo graag met veel plezier naar je werk gaan iedere dag. Maandagochtend zou net zo fijn moeten aanvoelen als zaterdagochtend. Je rekent uit hoeveel uur je van je leven aan het werk bent en bijft het zo jammer vinden dat je zoveel tijd van je leven bezig bent met iets wat je eigenlijk niet wilt.

Angst

Regelmatig denk je: “Ik neem NU ontslag en zie wel wat er gebeurt”. Maar die bravoure verdwijnt meestal ook weer heel snel als je denkt aan wat er dan zou kunnen gebeuren. Je ziet jezelf al terug als dakloze of wonend in een armzalig krot van een huis met meer schulden dan je ooit zult kunnen afbetalen. Dan pep je jezelf op en vertelt jezelf dat het toch allemaal niet zo erg is, dat het best meevalt eigenlijk. Zo slecht heb je het toch niet. En je zou blij moeten zijn met wat je hebt. Hoeveel mensen zouden er maar wat graag met je willen ruilen.

In een kringetje…

Je gedachten draaien in kringetjes. Je gaat van “Het gaat best lekker” naar “Dit houd ik geen dag langer meer vol!” en je gaat op zoek naar een alternatief. Maar wanneer je dan denkt aan de consequenties van stoppen met deze baan werk, kom je toch weer tot de conclusie dat je het eigenlijk zo slecht niet hebt op je werk.

crazy eight

Je zit dan in een soort achtbaan waarin je steeds maar rond draait. Dit kan jarenlang zo door gaan. Je blijft steeds maar weer diezelfde gedachten houden.

Welke waardes zijn voor jou van belang.

Om er achter te komen wat jou nu precies dwars zit in je werk en wat je daar aan kunt doen, zul je wat zelfonderzoek moeten doen. Wanneer jij jouw waardes niet terug vindt in je werk, is het erg moeilijk om lol in je werk te krijgen en te houden.
Ga eerst na wat belangrijk is voor jou in je leven, welke waardes zijn voor jou van belang, is dat:

Zekerheid
• Afwisseling en spanning
• Status hebben
• Liefde en connectie met anderen
• Groei
• Bijdragen aan het geluk van anderen

Ieder mens vind een aantal dingen belangrijk in het leven. Dit is niet een kwestie van goed of slecht. Het een is niet beter dan het andere, maar het verklaart wel veel van jouw gedrag. Zet deze zes waardes in volgorde, begin met de waarde die voor jou het belangrijkste is en eindig met de waarde die voor jou het minst belangrijk is. Welke van deze zes staan voor jou in de top drie?

Wanneer jij zowel zekerheid als afwisseling in je top drie hebt staan, kan daarmee jouw achtbaan van gedachten worden verklaard. Je zoekt afwisseling en zekerheid en het een lijkt het ander uit te sluiten, waardoor je niet uit die achtbaan lijkt te kunnen ontsnappen.

Wanneer het bijdragen aan het geluk van anderen bij jou in de top drie staat en je vindt die waarde helemaal niet of nauwelijks terug in je werk, dan maakt dat je ongelukkig in je werk.

Zekerheid en afwisseling

Wanneer jij zowel zekerheid als afwisseling nodig hebt, is het de vraag wat in jouw leven het belangrijkste is. Zekerheid of afwisseling.

Wanneer afwissling voor jou het belangrijkste is zul je waarschijnlijk niet veel moeite hebben met het nemen van risico’s. Er is niet veel wat jou tegenhoudt om iets volledig nieuws te gaan proberen zonder al te veel aan de consequenties te denken.

Als zekerheid voor jou het belangrijkste is, is het opzeggen van je baan en zonder vangnet in het diepe springen hoogst waarschijnlijk niet iets waar jij gelukkig van zou worden.

Maar je behoefte aan afwisseling en spanning is misschien ook wel heel sterk.

Gelukkig kun je daar aan werken, zonder dat je je zekerheden hoeft op te geven.

Wat kun je doen wanneer je niet (direct) je baan wilt opzeggen

Spring uit die achtbaan en neem actie!

Stap 1:
Accepteer dat je het niet altijd even leuk vindt op je werk. Accepteer dat er ook in jouw baan, in jouw leven tegenvallende dagen zijn. Het is niet anders…

Stap 2:
Onderzoek je gevoel. Wat je vanaf nu moet doen is iedere keer wanneer je weer denkt dat je NU moet stoppen met je baan, is stilstaan bij dit gevoel.

Ga dan bij jezelf onderzoeken wat er nu echt aan de hand is. Wanneer je dan tot de conclusie komt dat je meer afwisseling en spanning nodig hebt, moet je dat gaan zoeken.

Stap 3:
Ga op zoek naar dingen die je kunt doen en maak een actieplan.

Misschien is er in je huidige baan iets wat je wel leuk vindt en kun je dat gaan uitbouwen. Maak dan een actieplan waarin je alle stappen zet die je moet doen om dat meer te kunnen doen.

Misschien is er werk binnen je organisatie wat wel bij jouw waardes past. Ga dan in gesprek met je leidinggevende en/of de personeelsafdeling van je bedrijf om te kijken hoe je kunt wisselen van baan binnen je bedrijf.

Misschien kun je een cursus gaan volgen in je vrije tijd, om iets te gaan leren wat altijd al je interesse had. Zoals een nieuwe taal, koken als een professional. Maak een leerplan voor jezelf en schrijf op wat er nodig is voor het uitvoeren van dit leerplan

Misschien kun je in je vrije tijd een bedrijf starten. Maak een (mini-)ondernemingsplan en bouw je bedrijf van daaruit op.

Lees hier verder over het wel of niet starten van een eigen bedrijf: Jouw eigen bedrijf

Misschien zijn er andere dingen die jou uit deze achtbaan kunnen halen. Misschien kun je een nieuwe sport gaan beoefenen.

Misschien kun je je aanmelden als vrijwillger om zodoende iets te leren en om anderen te kunnen helpen.

Alles helpt, zolang het jou maar meer in de richting van de waardes brengt die voor jou van belang zijn.

Bron: http://www.greencastle.nl – Foto: Shutterstock.com

Advertenties