4 Tips om minder te moeten

Ik wist tot voor kort niet dat het bestond, maar vandaag (14 maart) is het Landelijke Loslaatdag! Heb je het druk met alles wat je moet doen? Voelt je leven als een grote to-do lijst? De Landelijke Loslaatdag staat in het teken van hoe je je leven kunt vereenvoudigen waardoor je meer ruimte hebt voor leuke dingen. Op sn.nl staan 4 tips die ervoor zorgen dat je minder ‘moet’ en meer ‘mag’.

Wil je vandaag actief aan de slag met loslaten, dan vind je hier meer informatie over activiteiten op deze dag bij jou in de buurt.

‘Moeten’ vervangen door ‘mogen’

Heb je het druk met alles wat je moet regelen? En wil je ervoor zorgen dat je je energie terugkrijgt? Met deze 4 tips zorg jij ervoor dat je je leven vereenvoudigt en meer tijd en ruimte hebt voor leuke dingen. De tips staan aan de basis van mindfulness. Door mindful te leven kun je vrij simpel een gevoel van acceptatie oproepen. Want met mindfulness leef je in het nu en niet in het ‘straks’ of het verleden.

Tip 1. Weg met het ‘ik moet’-virus

Het woordje ‘moeten’ geeft regels een dwangmatig karakter. Als je zegt dat je iets moet, is er eigenlijk al geen andere oplossing meer mogelijk. We moeten zo veel dat we bijna zouden vergeten dat we de meeste dingen doen omdat we daar zelf voor hebben gekozen. Corrigeer jezelf op een zachtaardige manier en vervang het woord ‘moeten’ door ‘mogen’. Als je dit consequent doorvoert, haal je de dwangmatigheid af van de taal die jouw verstand gebruikt.

Tip 2. Laat je meevoeren met de stroom

Het alternatief voor controle is het loslaten van die controle. Dit betekent dat je jezelf actief traint in het accepteren van alles wat je niet kunt veranderen; laat jezelf meevoeren met de stroom. Probeer het idee te visualiseren: hoe zou jouw leven eruitzien als je volledig bereid bent jezelf mee te voeren door dat leven? Waarschijnlijk houd je veel energie over die je kunt besteden aan andere dingen.

Tip 3. De wereld draait niet om jou

Weet je wat de twee belangrijkste gedachten zijn die mensen hebben als ze zien dat iemand die een voordracht moet houden zenuwachtig is?

1. Blij dat ik er niet sta.
2. Ik ben ook altijd zenuwachtig voor dit soort dingen.

Op het moment dat jij bang bent dat anderen jou negatief beoordelen, zijn anderen vooral met zichzelf bezig. Probeer je bij de feiten te houden. Als je inziet hoe klein jouw rol is in het leven van anderen, dan erken je jouw unieke rol in het geheel.

Tip 4. Een appel wordt nooit een peer

Een appel zal nooit een peer worden. Een boom wordt nooit een tijger. Alles op aarde heeft een doel; een reden waarom het er is. Wat is de reden waarom jij hier bent? Misschien vind je dit wel een heel diepe vraag. Toch is het antwoord minder diep dan je denkt. Het gaat er namelijk om dat jij onderzoekt waar je in kan opgaan. Als je niet weet wat dat is, ga er dan naar op zoek.

Foto via bellawonder.com.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s