7 Gewoontes van optimistische mensen

Op de website van de Belgische krant ‘de Morgen’ staat een leuk artikel over de zeven gewoontes van optimistische mensen. Doe er je voordeel mee! In de teksten zijn weer links naar andere (onderbouwende) sites opgenomen, ook zeker de moeite waard om te lezen. Hier volgt het artikel:

Optimisme kan je leren en dat doe je zo

Mensen die het leven steevast van de zonnige kant bekijken, zijn gezonder en leven langer. Maar hoe doen ze dat eigenlijk? En waar halen ze de mosterd voor hun levenslust vandaan? Volgens onderzoeker en auteur David Mezzapelle is optimisme best aan te leren. Aan mediaplatform Fastcompany onthulde hij zeven simpele gewoontes die ons daarbij op weg kunnen helpen.

Mensen die positief in het leven staan, voelen zich beter, zijn gezonder en leven langer. Jammer genoeg beheerst niet iedereen de kunst van het optimisme. Nochtans worden we allemaal als optimist geboren, zo zegt Jason Wachob, CEO en medeoprichter van de gezonheidswebsite MindBodyGreen.com. “Alleen steekt het leven daar al snel een stokje voor.” Goed nieuws voor de ‘grumpy cats’ onder ons echter, want optimisme is een vaardigheid die ook mensen met een minder natuurlijke aanleg kunnen controleren en verbeteren. Dat beweert onderzoeker en auteur van ‘Contagious Optimism‘ David Mezzapelle. Met deze zeven tips helpt hij ons alvast op weg.

1. Wees dankbaar voor kleine dingen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de activiteit waar mensen het meest gelukkig van worden, het uitdrukken van hun dankbaarheid is. Dankbaar zijn voor grote én kleine dingen in het leven is dan ook precies waar optimisten goed in zijn, zegt Mezzapelle. Vooral dat laatste lijkt belangrijk: “Wanneer je dankbaar bent voor de zon die ’s ochtends opkomt, of je kind dat lacht, dan maakt dat ook de grote dingen in het leven extra bijzonder.”

2. Steek tijd en energie in anderen

Of het nu om helpen in een lokaal inloophuis gaat, of gewoon een luisterend oor bieden aan de buurman met problemen; optimistische mensen zorgen er altijd voor dat ze een groot deel van hun tijd en energie kunnen besteden aan de mensen rondom hen. “Door de problemen van anderen met aandacht te behandelen, word je je bewuster van de dingen die goed lopen in je eigen leven”, zegt Mezzapelle. Steek daarom – ongeacht de problemen waarmee je zelf kampt, altijd een handje toe waar nodig. “De geest van altruïsme kan je leven immers een enorm positieve boost geven.”

3. Toon interesse in de ander

Gedeelde smart, is halve smart, zo luidt het gezegde. De nagel op de kop, zo blijkt, want horen hoe andere mensen de moeilijke watertjes in hun leven doorzwommen, sterkt onze hoop op een positieve uitkomst wanneer we zelf met problemen kampen. “Mensen denken vaak dat ze met hun problemen alleen op de wereld staan. Door met anderen te praten, ontdekken ze dat velen rondom hen met exact dezelfde dingen worstelen”, zegt Mezzapelle. Horen hoe anderen hun problemen onder controle kregen, kan inspirerend werken: het kan een stimulans zijn om zelf te strijd moedig voort te zetten.

4. Omring jezelf met positieve mensen

Volgens Wachob ben je als mens niet meer dan de optelsom van de mensen met wie je omgaat. “Wanneer je vooral met pessimistische personen omgaat, kan dat zijn enorm slopend zijn. Positieve mensen stralen echter energie uit, en dat werkt aanstekelijk. Olympisch gymnaste Mary Lou Retton zei eens dat optimisme “als een magneet op geluk inwerkt”. Dat gelooft ook Mezzapelle: “Wanneer je je omringt met mensen die positief zijn, dan zal je daar zelf ook positiever én gelukkiger van worden.”

5. Luister niet naar demotiverende meningen

“Wat mensen doen of zeggen, is altijd de reflectie van hun eigen realiteit, niet die van jou”, zegt Mezzapelle. Optimistische mensen slagen er dan ook wonderwel in de – vaak negatieve – meningen en adviezen van anderen naast zich neer te leggen.  “Laat je niet ontmoedigen door mensen die beweren dat je je doel niet kunt bereiken”, zegt hij. “Leg hun oordeel naast je neer, en luister naar je eigen verhaal.”

6. Wees vergevensgezind

Hoewel dit misschien makkelijker gezegd dan gedaan is, zijn mensen die anderen kunnen vergeven voor hun fouten, over het algemeen gelukkiger. “De makkelijkste manier om vergevensgezind te zijn, is je ervan bewust worden dat het verleden voorbij is”, zegt Mezzapelle. “Het heeft geen zin oude koeien uit de gracht te blijven halen.” Laat het heden niet vergallen door dingen die in het verleden gebeurd zijn.

7. Glimlach eens wat vaker

Glimlachen creëert een positieve sfeer en zou bovendien aanstekelijk werken. Wanneer mensen lachen, voelen ze zich bovendien automatisch gelukkiger, omdat er dan kleine dosissen serotonine zouden vrijkomen in de hersenen. Dat hormoon zorgt voor een gevoel van ‘algemeen welzijn’. Daarnaast zou lachen ook onze gezondheid ten goede komen. Een studie aan de universiteit van Kansas ontdekte dat door te glimlachen, zelfs al voelen we ons absoluut niet gelukkig, we ons lichaam beter kunnen wapenen tegen de impact van stress.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s