Gelukstip: Durf je fouten te maken?

Hieronder vind je de gelukstip voor februari van Angela Becker, gelukscoach Rotterdam:

Het leven is niet perfect

De wereld is niet perfect, de mens is niet perfect. Sterker nog, wij moeten fouten maken, dingen moeten mislukken, anders zou er geen vooruitgang en geen groei zijn. Zonder fouten zou je niets leren. Gelijktijdig hebben velen onrealistische verwachtingen en streven een perfect leven naar dat alleen in de fantasie of in reclamespotjes bestaat.

Perfectie is een illusie. Ben jij perfectionistisch? Niet verwonderlijk dat dan de realiteit dan steeds weer frustratie, stress, irritatie, desillusie of zelfs depressie oplevert. Jij bent perfect zoals je bent – met al je tekortkomingen.

Durf je fouten te maken?

Er is niets mis met je best doen om een taak zo goed mogelijk te doen. Echter durven wij vaak geen fouten te maken uit angst om afgewezen te worden. Achter deze angst zit de overtuiging dat wij niet goed genoeg zijn. Dit hebben wij geleerd en daarom blijven wij vaak de rest van ons leven erg ons best doen. Niets is mis met je best doen en het beste uit jezelf halen. Echter doen wij vaak ons best vanuit een oude onbewuste programmering. Wij doen ons best vanuit een behoefte aan waardering van anderen. Als wij deze waardering dan niet krijgen, is er teleurstelling en frustratie in plaats van blijheid en geluk waar wij eigenlijk naar verlangen. Perfectionistisch zijn we uit angst voor afwijzing. Zo moeten wij ons steeds opnieuw bewijzen in plaats van trots te mogen zijn puur voor wie wij zijn.

Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp, heeft er een paar mooier uitspraken over gedaan: “Ik heb niet gefaald. Ik heb enkel 10.000 manieren gevonden die niet werkten. Onze grootste zwakheid ligt in opgeven. De meest zekere manier om te slagen is om het nog een keer te proberen.”

Ieder moment is perfect zoals die is

Leef je in het moment, dan is het leven perfect zoals het is. Je leven is perfect met al haar imperfecties. Jij bent perfect zoals je bent, het gebeurt misschien niet alles in je leven zo als jij het graag zou willen, maar het gebeurt altijd iets, waar je van kunt leren. Je zou kunnen zeggen: jij krijgt niet per se wat je wilt (misschien ook wel), maar wat je nodig hebt. En soms kan dit heel leuk zijn en dan ontstaat er verwondering en geluk. Hoe meer je beseft hoe wonderbaarlijk het leven is, hoe meer je kunt genieten van het moment.

Houd van je fouten en van de imperfectie van de wereld

Wil je meer geluk en innerlijke rust ervaren, minder gestrest zijn en minder negatieve emoties beleven, ga dan nog een stap verder dan acceptatie. Kijk naar je fouten en neem het met een knipoog. Lach erover; zie de sterke punten in je zwakheden en geniet van het leven zo als het is op dit moment. Dat is namelijk het enige wat je hebt :-)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s