Hoe ouder hoe gelukkiger

In zijn laatste levensfase voelt de mens zich gelukkiger dan in zijn jonge jaren, volgens drie onlangs verschenen boeken. Wisten we dit maar eerder, dan hoefden we niet bang te zijn om oud te worden.

Klik op de link hieronder voor het hele artikel in de Volkskrant:

http://www.volkskrant.nl/boeken/hoe-ouder-hoe-gelukkiger~a3846000/

En hier alvast een stukje van het artikel:

GROEIEND GELUKSGEVOEL

Vijf jaar geleden deed de Amerikaanse hoogleraar psychologie Arthur Stone een opmerkelijke ontdekking. Stone analyseerde samen met zijn collega’s een mega-onderzoek onder 340.000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen de 18 en 85 jaar. Hij
vroeg de deelnemers hoe gelukkig ze waren met hun leven en of ze last hadden van stress; of ze angstig waren, zorgen hadden en woede kenden. Tegen de verwachting in vond hij dat de oudste groep, tussen 82 en 85 jaar, het gelukkigst was.
Geluk in een mensenleven vertoont een U-curve, concludeerde Stone. Met 18 jaar voelen we ons top, daarna gaat het bergafwaarts met de fijne gevoelens en rond het 50ste jaar groeit ons geluksgevoel weer, om te blijven klimmen, ook boven de 80. Het groeiende geluksgevoel na de middelbare leeftijd moet wel te wijten zijn aan een veranderde houding en mentaliteit van de ouderen, beweerde Stone, want hij had zijn onderzoeksresultaten gecorrigeerd voor externe omstandigheden zoals financiële situatie en werk.

EMOTIONEEL STABIELER

Ouderen zijn zelfs emotioneel stabieler dan mensen van middelbare leeftijd. Ze ervaren minder woede, angst en zorgen dan de andere generaties. Het is de paradox van het ouder worden. De lichamelijke aftakeling, de kwaaltjes en ongemakken, ze worden volgens Stone cognitief al gecompenseerd door het reservoir aan kennis en vaardigheden, door toegenomen geestelijke kracht, focus en besluitvaardigheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s